Lágylézer terápia

Lágylézeres kezelés és fájdalomcsillapítás

opton01Rendelőnkben, Magyarországon elsőként és egyedüliként, a német Zimmer cég OptonPro nevű, nagyteljesítményű, 7 Wattos lágylézer készülékével dolgozunk. A berendezés több évtizedes kezelési tapasztalatok alapján, előre meghatározott programokkal gyógyítja az akut és krónikus problémákat.

A lézerterápia során a fényben lévő részecskék, a fotonok energiáját hasznosítjuk. A testünkben lévő molekulák felveszik a fotonok energiáját, amitől aktiválódnak, vagy képesek lesznek egy másik molekula felvételére, ami kémiai reakciókat indít el a környező szövetekben.

A kezelés során alkalmazott monokromatikus, rendkívül intenzív és koherens lágylézer fény gerjeszti a molekulákat, melynek számos biológiai hatása van. Ilyen a sejtszaporodás-, a sejtregeneráció-, a revascularizáció-, és az immunrendszer stimulálása, a mikrocirkuláció- és a sejtmembrántranszport fokozása valamint a gyulladáscsökkentés. A klinikai hatások közül kiemelendő a fájdalomcsillapítás, az ödémák csökkentése, a sebgyógyulás gyorsítása és az izomfeszülés csökkentése.

Látványos eredményeket érünk el vele a sportorvoslás, a traumatológia, az ortopédia, az akut fájdalomcsillapítás, a duzzanatok csökkentése és az izomgörcs-oldás terén. Akut sérülések – húzódás, zúzódás, szakadás, csonttörés, fáradásos törés, Achilles-ín sérülések, bursitisek – esetén már az első kezelés után is látványos sikerek érhetők el a fájdalomcsillapítás és a gyógyulás terén egyaránt.

Hihetetlenül látványos javulást érünk el az ajak herpesz, az övsömör vagy a pattanások eltüntetésében.

Hogyan zajlik a kezelés?

opton08A beleegyező nyilatkozat aláírása és a konzultáció után elvégezzük az úgynevezett hőérték-tesztet, melynek során megállapítjuk a gyógyulás szempontjából legoptimálisabb dózis nagyságát. Ezt követi a tényleges kezelés, ami lehet statikus (pontszerű) vagy dinamikus (területi). A kezelés ideje alatt a páciens és a kezelést végző személy is speciális védőszemüveget visel.

Az eljárás fájdalommentes, maradandó károsodást semmilyen körülmények közt nem okoz.

 

Mi várható a kezelés után?

A kezelés akkor hatékony, ha a lézerterápia után jelentkezik az úgynevezett kezelési reakció. Akut esetben azonnal, pár perc vagy néhány órán belül, krónikus esetben – egyénenként változóan – kb. 24 órán belül. Húzódások, zúzódások, szakadások esetén a fájdalom azonnali vagy pár percen belüli csillapodása várható. Krónikus (6-8 hétnél régebben fennálló) betegségek esetén – az első 3-4 kezelés alkalmával a korábbi fájdalom átmeneti erősödésére számíthatunk, ami megszűnik, és átveszi a helyét a tartós fájdalomcsillapító-hatás, ami a kúraszerű kezelés utáni időszakban is megmarad.

Mikor és hol nem alkalmazható a lágylézeres kezelés?

Kivizsgálatlan betegség, tisztázatlan diagnózis;

Ismeretlen eredetű magas láz;

Festékes anyajegyek;

Emlők besugárzása;

Gombás bőrelváltozások;

Szemek terápiája;

Mirigyszövetek területén alkalmazott terápia (pl. pajzsmirigy, herék, petefészek);

Gyermekek epifízis porckorongjai területének terápiája;

Akut gyulladások;

Rosszindulatú, fél-rosszindulatú és jóindulatú tumorok;

Sugárzás által okozott bőrsérülések és bőrsorvadások;

Kezdődő fényérzékenységi reakció pl. csalánkiütés esetén;

Terhesség

Menstruációval összefüggő hasi- és derékfájdalmak esetén.

 

Mennyi ideig tart a kezelés?

A probléma jellegétől és súlyosságától függően 10-30 perc. Fontos tudni, hogy a kezelés hatékonysága nem annak időtartamától, hanem a testbe juttatott energiamennyiségtől függ.